Téměř padesátimilionová země Španělsko zabírá na jihovýchodní části Evropy území o rozloze přes půl milionu kilometrů čtverečních. Dostat se do Španělska není vůbec složité. Občanům České republiky stačí cestovní pas nebo průkaz totožnosti. Přicestovat můžete autem, autobusem nebo letadlem na jedno z mnoha mezinárodních letišť. Pojďme si přiblížit život v této jedinečné zemi. Zaměříme se zejména na pobřežní oblast Alicante, která ve Španělsku patří k jedněm z nejatraktivnějších. 

Cestování do Španělska 

Španělsko je členskou zemí Evropské unie, proto je tato země velmi dobře dostupná. K příjezdu vám stačí pouze cestovní pas nebo doklad totožnosti, jako je občanský průkaz. V případě stále trvající pandemie je nutné ověřit si aktuální vládní nařízení, nejlépe na ministerstvu zahraničních věcí České republiky. 

Nejrychlejší spojení do Španělska je letadlem. Přímé lety do oblasti Alicante jsou z Prahy nebo Pardubic. Přiletět můžete také do jiných měst například do Madridu nebo Barcelony. Cesta autem z madridského mezinárodního letiště trvá do Alicante téměř 4 hodiny. Využít můžete samozřejmě i vysokorychlostní železniční spojení, které vás do Alicante doveze jen za necelé 3 hodiny. 

Podnebí ve Španělsku 

V různých koutech Španělska se podnebí značně liší. Na jižní a východní části země převládají teplé slunečné dny s minimálním zimním ochlazením. Celý rok se zde vyskytuje minimum srážek. Naopak ve vnitrozemí jsou výkyvy teplot značné. Převládají četné srážky a v zimních obdobích i chladné počasí. 

Jihošpanělská oblast Alicante je vyhledávaná zejména pro celoročně teplé podnebí. Změny teplot jsou v této přímořské oblasti opravdu mírné a pravou zimu tu takřka nezažijete. 

Různorodé počasí je ve Španělsku způsobeno kombinací mírně zvlněného a hornatého terénu. Hory, které se rozkládají na západní straně státu, mají za následek spíše chladné dny. Mírný terén obklopuje jižní a východní část, kde je celoročně nad nulou.

Španělská kultura 

Každý region Španělska má svou odlišnou kulturu. Celá země je konstituční monarchií a může se pyšnit bohatou historií. V jižní části značně převládá arabská kultura, která má kořeny až ve středověku. 

Kultura je celkově ovlivněna historickými vlivy Keltů, Maurů, Římanů či Řeků. Národním jazykem země je Španělština, vycházející z latiny. V některých oblastech se však mluví také například Katalánsky nebo baskicky. 

V současnosti se dá o obyvatelích Španělska říct, že jsou schopni žít naplno. Rádi si vychutnávají dobré jídlo a víno, ideálně s přáteli. I proto může být jejich povaha při setkáních hlučná, protože se dokáží velmi dobře zabrat do diskuze. 

Tak jako v každé zemi, má i Španělsko řadu státních svátků. Jedná se například o Nový rok, Tři krále, Velký pátek nebo Svátek práce, což jsou dny shodné s Českou Republikou. Zajímavostmi, které v Česku nenajdete, může být 1. listopadu – Svátek všech svatých nebo 8. prosince – Den neposkvrněného početí Panny Marie. 

Španělská kuchyně 

Historie španělských pochoutek je spjata s životem Arabů a Židů, kteří v minulosti obývali Pyrenejský poloostrov. Základní ingrediencí je olivový olej, v jehož konzumaci jsou Španělé jedničkou na světě. Dále se zde hojně používá česnek, cibule, rajčata, papriky a koření v podobě šafránu a římského kmínu.

Typickým národním jídlem je ve Španělsku Tortilla Espaňola, která se skládá z brambor, vajec a soli. Ve výsledku se jedná o nadýchanou bramborovou omeletu, podávající se buď samotná, s kusem pečiva nebo v bagetě. 

Dalším neméně proslaveným pokrmem je Gazpacho. Pod tímto názvem si obyvatelé představují studenou hustou polévku s cibulí, rajčaty, zelenou paprikou, okurkou, česnekem a olivovým olejem. 

Pouhé dvě hodiny cesty od Alicante je vzdálená Valencie. Zde bychom našli skvělé regionální jídlo zvané Paella. Součástí pravé Paelly je rýže, zelenina, různé druhy masa nebo mořských plodů a šafrán. Přímo pro tento pokrm je také určená speciální pánev tzv. Paellera se dvěma uchy. 

Mezi místní pochutiny patří kvalitní sušená šunka Jamón Serrano z vepřové kýty. Šunka se suší až dva roky v horách. Dále vepřový plátek Lomo, sladký mandlový Turron, karamelový koláč Flan s pudinkem nebo různé druhy ryb a mořských plodů. 

Rozdíly mezi životem v Česku a ve Španělsku 

Základním rozdílem, který ve Španělsku panuje už od doby vlády Francisca Franca, je zavedení středoevropského času. Díky tomu jsou občané naučeni vykonávat základní potřeby o dvě hodiny později, než je zvykem u nás.

Ve španělsku se chodí do práce až na desátou hodinu dopolední, večeří se kolem desáté večer a v místních barech začíná čilý ruch zhruba od půlnoci. Výhodou je, že si ráno můžete přispat a nemusíte vstávat kolem šesté tak, jak je to běžné v Česku. 

Značný ruch panuje i ve zdejších restauracích. Španělé totiž nejsou zvyklí doma vyvářet „hordy“ jídla. Raději si zajdou do baru, restaurace nebo bistra. I z toho důvodu jsou španělské byty vybaveny velmi malými prostory kuchyňkami. To nemusí Čechům úplně vyhovovat, nicméně jde o zvyk, protože restaurací a míst, kde se skvěle najíte je ve Španělsku opravdu mnoho.

Španělé jsou velmi společenští. Pokud je hezké počasí, můžete v ulicích měst, v restauracích a parcích vidět spoustu obyvatel, kteří žijí naplno, nejen přes den, ale i večer a v noci. To souvisí i s otevírací dobou obchodů, která je ve Španělsku delší než u nás v České republice.